Merhaba arkadaşlar, burada dövüş sporlarına yeni başlayanların sık sık sorduğu ''ben hangi supplementi kullanmalıyım'' sorusunu veya sormadan bilinçsizce alıp kullananları doğru yönlendirebilmek için sizlere kullanabileceğiniz ürünleri tanıtacağız. Yalnız hangi marka diye sormayın zira markaların temsilcisi değiliz. Amacımız sizleri doğru ürünlere yönlendirebilmek.
Bu arada özellikle Supplement Market' lerin satış temsilcisine ben ne kullanmalıyım diye sormayınız. Bu arkadaşların amacı zaten ödedikleri ağır kiraları çıkartabilmek olduğu için gerekli gereksiz birçok ürün alıp oradan çıkabilirsiniz.
Whey Protein
Whey Protein peynir altı suyundan imal edilmektedir. Peynir yapımında ayrılan peynir altı suyu farklı bir fabrikaya yönlendirilerek burada yağlarından ve filtrelenerek yabancı maddelerinden arındırılarak ham whey proteini elde edilir. Daha sonra aroma katılarak içilebilir bir hale getirilir çünkü ham haliyle içimi tat bakımından oldukça zordur.
Whey protein içeriğinde ciddi ve önemli protein yelpazesi barındırır. Lactoglobulin (sütyuvar), lactalbumin (süt albümini) ve serum albümini. Bunlar eksiksiz proteinlerdir, içlerinde vücudumuzun üretemediği amino asitleri barındırırlar.
Halk dilinde Whey Protein “Peynir Altı Suyu” olarak bilinir. Peynirden elde edildiği gibi sütten de elde edilir. Ama Whey Protein’i süt proteini olarak adlandırmak yanlış olur.
Süt, %87 su ve %13 diğer katı besinlerden oluşur. Her besin’de olduğu gibi bu besin de protein, karbonhidrat ve yağdan oluşur. %13’ lük katı besinler sadece %27’si proteindir, o %27’nin de sadece %20 si whey’dir. Whey %13 * %27 * %20 = %0.7 ! Yani 100 gram sütten 1 gram bile Whey çıkmaz. Pahalı olmasının nedenlerinden biri budur.
Peki protein kullanımı dövüş sporcusu için neden gereklidir?
Spor yapan insanlarda zorlanmaya dayalı olarak kaslar yıpranırlar ve kaslarımızın temel yapı taşları proteinlerdir. Gün içerisinde yaptığımız antrenmanlarda yıpranan kaslarımızı onarmak için vücudumuz gün içerisinde aldığımız proteinleri kullanır. Spor yapmayan insanlara nazaran spor yapan insanlar gün içerisinde daha fazla proteine ihtiyaç duyarlar. Örneğin 80 kg. bir sporcu günlük olarak vücut ağırlığının 2 katı oranda yani 160 gr. protein almalıdır. Bunun büyük kısmını beslenme ile temin edip geri kalanını takviye olarak protein tozu ile alabilirsiniz.
BCAA
Dövüş antrenmanları uzun solukludur. Bu da sporcunun çok fazla enerji sarf edip uzun süre de aç kalmasına sebep olacaktır. Dövüş sporcuları kaslarını o kadar çok çalıştırırlar ki, doğru beslenmediğiniz takdirde kas kaybı meydana gelebilir . Bu riski sıfırlamak ve risk almamak adına, kas kaybını önlediği pek çok araştırma tarafından kanıtlanmış supplementlerden olan BCAA dövüş sporcularının işine yarayacağını düşündüğümüz bir diğer gıda takviyesi. Boksörler için supplement kullanımına baktığımızda, BCAA’nın bir vazgeçilmez olduğunu görürüz.
BCAA olarak bilinen dallı zincirli amino asit destekleri, yağsız kas kütlesini ve performansını arttırmak isteyen sporcular tarafından sıklıkla kullanılır. BCAA’lar Valin, İzolösin ve Lösin’den oluşur. Diğer amino asitlerin aksine BCAA’lar karaciğerde değil kaslarda metabolize edilir.
Peki BCAA kullanımı dövüş sporcuları için neden önemlidir ?
Antrenman sırasında kaslardaki BCAA miktarı hızla düşüşe geçer. Bu sebeple antrenmandan önce, antrenman sırasında ve sonrasında BCAA takviyesi almak, performansınızı arttırır ve yorulmayı geciktirir. Antrenmandan hemen sonra tek başına ya da bir öğün ile birlikte BCAA almak, kasları harap eden kortizol seviyesini azaltır ve kaslardaki boşalan BCAA depolarını daha hızlı doldurur.
Glukozamin
Önereceğimiz bir diğer supplement ise, eklemlerin bir numaralı dostu olan glukozamin. Dövüşçüşerin, kasların yanı sıra eklemleri de çok fazla yordukları bir gerçek. Güç antrenmanları, tekmeler, yumruklar, alınan darbeler belki de dünya üzerinde eklemleri en çok yoran aktivitelerdendir. Glukozamin ise alacağı hasarlara karşı eklemlerinizi koruyacaktır.
Türkçe adı glukozamin yani glucosamine eklem ağrılarının ve kireçlenme gibi hastalıkların tedavi sürecinde etkili bir rol oynar. Glucosamine kullanımı hakkında bilgiler vermeden önce bu maddeyi tanıyalım. Glucosamine, denizde bulunan kabuklu hayvanlardan elde edilen bir amino-şeker maddesidir. Son yıllarda fazlasıyla gündemde olan glucosamine maddesi spor sonrası oluşabilen eklem ağrılarında oldukça etkilidir. Eklemler ve kalça ağrılarının tedavisinde kullanılan glucosamine için insanların kafasında birçok soru işareti olduğundan ve gerçekten tedavide işe yarayıp yaramadığı konusunda sizleri bilgilendirmek adına birkaç konuya değineceğiz;
Glucosamine insan bünyesi içerisinde doğallığında bulunan bir maddedir. Eklemlerin çevresinde bir koruyucu görevi gören glucosamine, dokuları oluşturan maddelerin bir parçası olarak görev alır. Bünyemizdeki proteoglikanları besleyen bir aminoasittir ve bu proteoglikanlar, insanın eklemlerini sarar ve bir sünger görevi görürler. Eğer ki vücutta glucosamine eksikliği var ise eklemler tam olarak korunamaz ve sağlıklı kalamazlar. Eksiklikten oluşan sorunların çözümü için gerekli miktarda glucosamine edinmelisiniz. Aksi takdirde tehlikede olan eklemlerinizde bir süre sonra ciddi hastalıklar meydana gelebilir ve bu sizin için fazlasıyla kötü durumlara yol açabilir.
Glucosamine eksikliği sonucunda eklemleriniz korunamaz hale gelir ve akabinde birçok yan etki ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Örnek verecek olursak; kemik çıkıntısı. Kemik çıkıntısı problemi uzun bir süre sonucu kemiğin üzerine baskı uygulanmasının sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. İnsanın genellikle ileri yaşlarında rastladığı bir hastalıktır. Çünkü insan yaşlandıkça kıkırdak yapısı yıpranır ve bunun sonucunda ise kendi kendine yeteri düzeyde glucosamine üretemez hale gelir. Yeteri düzeyde glucosamine üretememesi ciddi problemlere yol açar. Ayrıca bu hastalık daha çok kadınlarda görülmektedir. Bunun nedeni ise erkeklere nazaran daha güçsüz kemik yapısına sahip olmalarıdır. İşte tam bu noktada dışarıdan edinebileceğimiz glucosamine devreye girer. Vücutta eksik olan glucosamine dışarıdan edinilerek eksikliğin tamamlanmasında kullanılabiliyor.
Glucosamine Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Günde 500mg’lık dozlar halinde 1500 ve 2000mg’a kadar kullanılabileceği yönünde kaynaklarda belirtiliyor. Ayrıca balık yağı ile birlikte kullanımı, eklem ve kemik tedavisinde fazlasıyla etkisi olduğu söylenmekte. Bunun sebebi ise balık yağının kendi başına etkili bir madde olduğu. Bilimsel araştırmalar sonucunda, glucosamine maddesinin dövüş sporları ile ilgili kişilerin yoğun antrenmandan doğan eklemlerin zorlanması sonucu oluşan ağrıları giderecektir.
Glutamin
Vücutta en fazla bulunan amino asit olan glutamin, kas dokusunda, plazmada ve hemen hemen yediğiniz her hayvansal üründe bulunur. Ortalama olarak, et, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal protein kaynaklarında bulunan amino asitlerin %5’inden oluşur.
Esansiyel olmayan bir amino asit olan glutamat (glutamik asit) parçalanıp, amonyak moleküllerini içeren nitrojen ile birleştiğinde, insan vücudunda glutamin üretilmiş olur. Glutamini bir nevi nitrojen süngeri gibi düşünün. Amonyağı temizler ve hücre büyümesi, doku tamiri vb. fonksiyonlarda kullanılmak üzere dokular arasında nitrojen taşır. Protein parçalanmasından elde edilen tüm nitrojenin %30-35 kadarının glutamine dönüştüğü rapor edilmiştir.
Glutamin bir nitrojen süngeridir.Amonyağı temizler ve dokular arasında nitrojen taşır. Glutamin aynı zamanda, glutamatı yeniden sentezlemek için parçalanabilir; bu da glutamini amonyak ve nitrojen kaynağı yapar.
Vücudunuzda glutaminin yaklaşık %70’i iskelet kasında üretilir ve buradan ince bağırsak, böbrek ve akyuvarlara dağılır. Bunlar glutaminin baskın olarak kullanıldığı yerlerdir.
Amino asitlerin seviyeleri çeşitli faktörlere bağlıdır. Hamilelik ve emzirme, yorucu egzersizler, hastalık, açlık veya oruç, hızlı büyüme ve gelişme, aşırı stresli durumlar vücudun glutamin depolarını önemli miktarda boşaltır. Bunlar, glutamin alımının arttırılması veya tamamlayıcı ürünlerin kullanılmasının uygun olduğu durumların bazılarıdır. Dövüş sporcuları da bu grupta yorucu egzersizler sınıfına girdiği için gece yatmadan önce alınacak glutamin sabah dinlenmiş bir şekilde kalkmanızı sağlayacaktır.
Ve ayrıca bunların dışında eğer zayıf bir vücuda sahipseniz ve kilo almak istiyorsanız Karbonhidrat (Gainer) kullanabilirsiniz. Gainer kullandığınız süreçte içerisinde protein de barındırdığı için ayriyeten protein kullanmamanız önerimizdir. Sonuç itibariyle takviye ürünler olduğu ve de toz halinde oldukları için vücudu yoracaklardır.
Son olarak ta toz ürünleri kullanırken bol su tüketiminiz olmalıdır. Supplement alımı yapmadan önce mutlaka eğitmeniniz ile birlikte ihtiyaçlarınızı belirleyerek , ne istediğinizi bilerek bir supplement markete gidiniz.